Θέλετε να μάθετε γιατί η βιοκλιματική αρχιτεκτονική συμφέρει από την παραδοσιακή; Mια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να εξοικονομήσει το 80% της ενέργειας σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτίριο.
Ως βιοκλιματικός ορίζεται ο σχεδιασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με βάση την καλύτερη απόδοσή τους σε σχέση με το μικροκλίμα της περιοχής. Δηλαδή, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θερμότητας και δροσισμού με απόλυτα φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η βόρεια τοιχοποιία της κατοικίας έχει μεγαλύτερο πάχος, καθώς οι δυνατοί άνεμοι τη χτυπούν από αυτή τη διεύθυνση, ενώ η νότια πλευρά είναι πιο ζεστή, καθώς δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία όλη την ημέρα.
Ουσιαστικά ο βιοκλιματικός σχεδιασμός βασίζεται στην καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται επάνω στα δομικά υλικά (τοίχοι, πάτωμα, οροφή), και στην κυκλοφορία του αέρα για φυσικό δροσισμό των εσωτερικών χώρων.
Στην Ελλάδα χάρη στην υψηλή ηλιοφάνεια και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, μια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 30% συγκριτικά με μια συμβατική και 80% συγκριτικά με ένα παλιό κτίριο. Aναλυτικότερα, υπάρχουν 5 βασικές αρχές που υποστηρίζουν τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική:
Αερισμός Συνδέεται με τη θέρμανση και τον κλιματισμό των χώρων, γι’ αυτό ένα σωστό σύστημα εισάγει φρέσκο αέρα, απομακρύνει τους ρύπους και την υγρασία με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς τα σωστά σχεδιασμένα ανοίγματα επιτυγχάνουν την ανανέωση του αέρα.
Σκίαση Ο έλεγχος της σκίασης προσφέρει σημαντικά οφέλη στη θέρμανση και στην ψύξη του κτιρίου. Ο προσανατολισμός και τα ανοίγματα είναι τα δύο βασικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αποδίδουν σωστά οι επιλογές σας. Κινητά ή σταθερά σκίαστρα λειτουργούν συνδυαστικά με την εξωτερική βλάστηση προστατεύουν το κέλυφος του κτιρίου από τις καιρικές συνθήκες, ελέγχουν το φως και βοηθούν τον αέρα να κυκλοφορεί καλύτερα.
Φωτισμός Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός που εισέρχεται στο εσωτερικό εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο σπίτι. Η ποσότητα και η διάδοση του φωτός μέσα στον χώρο εξαρτάται από τα ανοίγματα, τα υλικά τα οποία έχουν οι επιφάνειες μέσα στο χώρο, το σχήμα του χώρου. Δείτε πως θα φωτίσετε τον χώρο σας καλύτερα.
Μόνωση Το κόστος ενός βιoκλιματικού κτιρίου είναι μεγαλύτερο από ενός συμβατικού, αλλά μακροχρόνια τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. H επιλογή των υλικών αποσκοπεί στη δέσμευση της θερμότητας και στη μείωση των θερμικών απωλειών και επιτυγχάνεται με τοίχους μάζας και τοίχους θερμικής αποθήκευσης.
Φύτευση Η πράσινη ταράτσα προσφέρει προστασία από τη θερμότητα το καλοκαίρι, ενώ λειτουργεί ως μέσο θερμικής μόνωσης το χειμώνα. Επίσης, επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα ιδιαίτερα σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες Στο βιοκλιματικό σχεδιασμό χρησιμοποιούνται κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μορφή της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιομάζας. Μπορούν να παρέχουν στο κτίριο ηλεκτρισμό, ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση/ψύξη, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα αποδοτικά για τα ελληνικά κτίρια.Πηγή: spirossoulis.com
No Comments