Δόμηση – Ενέργεια – Τ. +30 23510 20650

English English Greek Greek
English English Greek Greek

Τελευταία τάση στην πράσινη δόμηση: Εστιάζοντας στην επιδράση στους ανθρώπους

Τελευταία τάση στην πράσινη δόμηση: Εστιάζοντας στην επιδράση στους ανθρώπους

Διάφοροι παράγοντες από τη βιομηχανία της πράσινης δόμησης στην Ασία συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Green Building 2015. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένες νέες τάσεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στα πράσινα κτίρια η οποία πλέον έχει επεκταθεί προς την επίδραση που έχουν στους ανθρώπους.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί και να διπλασιαστούν μέχρι το 2030 από το ήδη ανησυχητικό τρέχον επίπεδο, αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως συνήθως, χωρίς καμία αλλαγή. Η Terri Wills, διευθύνουσα σύμβουλος του World Green Building Council (WorldGBC) δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ότι για να μείνουμε μέσα στα πλαίσια των 2 βαθμών αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: κτίρια μηδενικής ενέργειας και βαθιές ανακαινίσεις.

Η υγεία και η ευημερία στα πράσινα κτιρία

Οι ημέρες που το κύριο μέλημα ήταν η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έχουν περάσει, παρόλο που η αξία του συγκεκριμένου θέματος σε καμία περίπτωση δε μειώνεται. Από την άποψη της υγείας και της ευημερίας, το WorldGBC θεωρεί ότι αυτοί οι δύο παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο μέσα από το ηθικό καθήκον να παρέχουμε στους ανθρώπους το σωστό εργασιακό και βιωτικό περιβάλλον, αλλά και για την επικύρωση της επιχειρηματικής διάστασης της βιώσιμης/ πράσινης δόμησης.

Το WorldGBC αξιολογεί μια σειρά μετρήσεων για τον υπολογισμό της υγείας και της ευημερίας στα πράσινα κτίρια, όπως: τα έσοδα, οι παθήσεις, οι σωματικές ενοχλήσεις, τα ιατρικά έξοδα, ο κύκλος εργασιών του προσωπικού και οι απουσίες. Σύμφωνα με αυτά, το ιδανικό θα είναι ένα πράσινο κτίριο να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγούσαν σε αύξηση των εσόδων, σε ελαχιστοποίηση των ιατρικών/ σωματικών ενοχλήσεων, των ιατρικών δαπάών και των αλλαγών στον κύκλο εργασιών του προσωπικού, καθώς και σε λιγότερες απουσίες.

Πως μπορούν να επωφεληθούν από ένα πράσινο κτίριο/ γραφείο οι χρήστες του?

Η Terri Wills διερεύνησε περαιτέρω τις πραγματικές επιπτώσεις που έχει μια σειρά «πράσινων» παραγόντων σε ένα κτίριο γραφείων.

  • Φωτισμός

O παθητικός σχεδιασμός που παρέχει φυσικό φωτισμό (π.χ. μέσω των παραθύρων) αποδεικνύεται ότι έχει πολύ καλή επίδραση στους ανθρώπους. Οι εργαζομένοι που εκτίθενται σε περισσότερα παράθυρα, κοιμούνται κατά μέσο όρο 46 λεπτά περισσότερο τη νύχτα, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγικότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  •  Ποιότητα αέρα

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 8-11%. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της φυσικής ροής του αέρα ή τη βελτιστοποίηση του συστήματος HVAC. Το πράσινο (πχ κάποιος κήπος) μέσα στο κτίριο ή γύρω από αυτό, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερου οξυγόνου ώστε να παρέχεται καλύτερη ποιότητα του αέρα.

  • Θερμική άνεση

Έχει διαπιστωθεί ότι σε γενικές γραμμές, η απόδοση των εργαζομένων μειώνεται κατά 4% σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και 6% σε υψηλότερες θερμοκρασίες (σε σχέση με τη μέση κατάσταση της κάθε περιοχής). Στην περιοχή της Ασίας, το εύρος αυτών των θερμοκρασιών μπορεί να ποικίλει, αλλά το κλειδί εδώ είναι η «άνεση» – κάτι που μπορεί να βελτιστοποιηθεί με την κατάλληλη πρόσοψη, την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος HVAC, καθώς και με τη δημιουργία πρασίνου στην περιοχή. Όσο μεγαλύτερη άνεση παρέχει ένα κτίριο, τόσο περισσότερο προδιαθέτει τους χρήστες του να μένουν μέσα σε αυτό, κάτι που μεταφράζεται σε βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

  • Πράσινο

Κατά μέσο όρο, 40 δευτερόλεπτα έκθεσης στη θέα της φύσης, όπως σε έναν κήπο για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα κάποιου.

 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, μεταξύ άλλων, όταν ενεργοποιηθούν μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε πραγματική αύξηση των εσόδων και του ποσοστού παραμονής στο κτίριο, καθώς και στη μείωση των ιατρικών/ σωματικών ενοχλήσεων, των ιατρικών εξόδων και των απουσιών.

No Comments
Leave a Reply

1